Google AI

Mer data får Googles AI att röra sig bättre. Och med smartare AI blir Google ännu bättre…

2017-07-14

AI gynnar jättar och cybersäkerhet i politiskt spel

Hetast på nyhetsfronten vecka 28 enligt Radarbloggen. I veckans nyhetssvep hittar Radar intressanta trender kring datadrivna företag och cybersäkerhet inom politiken.

Strategin bör fokusera på ökad mångfald snarare än likriktning för att vara reellt genomförbar.

1.  Googles fort blir ointagligt med AI

Det är ingen tvekan om att AI är grejen för Google just nu. Och artificiell intelligens och maskininlärning kommer in på allt fler områden. Det visar två forskningsrelaterade nyheter i veckan.

Deepmind, AI-bolaget som Google köpte 2014, visar i tre nya rapporter hur bolaget använder AI för att lära datorsimulerade humanoider och myrliknande figurer att ta sig fram på hinderbanor och röra sig mer naturligt. Det sker genom belöningsfunktioner och genom att mata ett neuralt nätverk med ”rätt” rörelsemönster. De simulerade figurerna lär sig samtidigt för dem nya rörelsemönster som att hoppa och böja sig ned.

I en annan rapport demonstrerar forskare från Google och Carnegie Mellon University hur datorseende och bildbehandling påverkas när man utökar bilddatamängderna från jättemånga till enormt många. Det visar sig att algoritmerna bara blir bättre och bättre ju större datamängderna blir. Tidningen Wired kommenterar resultaten med att deep learning gynnar de redan stora IT-jättarna; Google, Facebook och Microsoft.

Enligt Wireds resonemang skulle det här kunna leda till slutet för trenden med att disruptiva nya techbolag omkullkastar stora etablerade företag. Strategin kallas data hoarding – datahamstring – och är tydlig genom att bolag som Google och Microsoft frikostigt delar med sig av teknik, till exempel i form av öppen källkod, men däremot håller hårt om sina datadyrgripar.

Ju mer data du samlar ju mer ointaglig blir din plats på toppen. Med data självförbättrar jättarna sig själva genom AI. Ju smartare AI desto större försprång i form av bättre produkter. Och mjukvara och algoritmer ligger just nu bakom väldigt mycket i produktutveckling inom de mest skilda branscher, inom allt från elbilar till aktiehandel.

Utvecklingen är ett exempel på vikten av att skapa datadrivna affärsmodeller ur såväl nationalekonomisk som företagsekonomiskt synsätt. Radar beskriver detta i rapporten The Power of Flows, som finns i Radars portal.

2. Politik sabbar för IT-bolag

Välrenommerade ryska cybersäkerhetsbolaget Kaspersky Lab har hamnat i Trumps Rysslandsklister.

Den allmänna nyhetsveckan har dominerats av att Donald Trumps son hade samtal med en rysk advokat innan presidentvalet. En mejlkonversation visar att advokaten erbjöd information som skulle vara skadlig för Hillary Clinton.

Härvan kring Trumps Rysslandskopplingar har spillt över på Kaspersky, som nu plockas bort från listan över godkända IT-leverantörer till amerikanska myndigheter. Anledningen är en oro över Kasperskys kopplingar till Kreml, vilket framkom vid en senatsutfrågning i maj.  Men Kaspersky-vd:n och grundaren Eugene Kaspersky anser att argumenten är ”rena skitsnacket”.

3. Nationell strategi för it-säkerhet får kritik

Apropå cybersäkerhet lade inrikesminister Anders Ygeman fram Sveriges strategi för it-säkerhet för två veckor sedan. Den innebär en upptrappning av myndigheternas it-säkerhetsarbete. Särskilt fokus ligger på hälso- och sjukvården samt försvaret och MSB får flera nya uppdrag.

En artikel från IDG visar att säkerhetsexperterna generellt är positiva till strategin. Men inte helt nöjda. Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige, IIS, tycker ”att det är mer av en vision än en strategi”.

– Det behöver tas ner på en konkret nivå med åtgärder, säger hon till IDG.

Simin Nadjm Tehrani, professor i datavetenskap vid Linköpings universitet gillar inte att det i strategin står att man bör sträva efter mer likriktade lösningar.

– Detta kan tolkas på olika sätt, men en likriktning där alla beställda system bygger på en Microsoftplattform vore ödesdigert. Hoppas att den ekonomiska verkligheten inte leder oss in i en sådan rationaliseringsprocess, säger hon till IDG.

Den generella trenden är att proprietära aktörer alltmer utmanas av öppen IT.  Radars syn är därför att strategin bör fokusera på ökad mångfald snarare än likriktning för att vara reellt genomförbar.

Värt att notera är att på årets Radar Summit-konferens kommer huvudtalaren Mark Andersson att adressera frågeställningarna i både punkt ett och två. Han är en av världens ledande analytiker och kommer att ge sin syn på vilka globala teknikbolag som kommer att överleva respektive gå under i den snabba teknikutveckling som sker just nu.

Dessutom kommer Mark Anderson att lära oss mycket om både cybersäkerhet och spelet bakom Donald Trump. Mark Anderson ligger bakom konsortiet INVNT/IP som tillsammans med NSA, CIA, FBI med flera kastar ljus över just dessa frågor.

Radar Summit går av stapeln den 15 november i Stockholm och du anmäler dig här.Sverker Brundin
Content Manager/Analyst
sverker.brundin@radareco.se
Mob +46 736 79 91 47