Nya Iphone X

Nya Iphone X helt i linje med förväntningarna. Här visar Apples VD Tim Cook upp telefonen under veckans lanseringsevent.

2017-09-15

Iphone X i linje med rådande trend

Radarbloggen. Den största nyheten i IT-världen är utan tvekan Apples lansering av Iphone X. Som vanligt handlar rapporteringen också mycket om säkerhet. Och robotar som stjäl (eller snarare effektiviserar) jobb… Här är de hetaste nyheterna från vecka 37.

1. AI och AR nästa steg för mobilen

Apple har släppt sin nya telefon, Iphone X (”Iphone 10”). Analytikerkåren är i huvudsak positiv. De stora nyheterna är Oledskärmen som går ända ut i kanterna, att telefonen inte längre har någon hemknapp, trådlös laddning, upplåsning av telefonen med ansiktsigenkänning istället för med en fingeravtryckssensor och så dubbla kameror. Många har påpekat att det låter väldigt likt det som Samsung har presenterat på senare tid. Det är heller inte jättelångt ifrån exempelvis Huaweis telefoner. Kanske är det därför aktiemarknadens reaktion var tämligen sval, för närvarande en nedgång med cirka 1,5 procent sedan telefonen presenterades.

IFA lockade över 240 000 besökare.

Häromveckan gick också den stora hemelektronikmässan IFA av stapeln i Berlin, vilket lockade över 240 000 besökare. Av rapporteringen att döma därifrån framgår att kommande trender på mobilsidan är AI och AR, artificiell intelligens och förstärkt verklighet. Det stärks även av nyheter på senare tid från Apple och Samsung.

Kretsar för att snabba upp AI på hårdvarunivå är just nu extra intressant för produktleverantörerna. Huawei visade upp sådana mobilkretsar under IFA. För inte så länge sedan rapporterade Radarbloggen att Microsoft har tagit fram en hårdvaruplattform för AI för molnet. Motivationen till att snabba upp AI direkt i telefonen är att minska fördröjningen som omvägen via molnet innebär.

Utvecklingen är väntad och avspeglar väl Radars förutsägelser, vilket du kan läsa om i presentationen Mobile Trends 2016.

Radar-Trends-Mobile

Radars mobiltrender

2. Säkerhetshärvor i USA och Sverige. Vågar man lita på Ryssland?

Problem med cybersäkerheten beror ofta på slarv och dålig säkerhetsmedvetenhet med den mänskliga faktorn i centrum. Det visar inte minst två nyheter i veckan.

  • Den stora härvan med intrånget i amerikanska kreditinformationsföretaget Equifax, som berör 143 miljoner amerikaner samt ett okänt antal medborgare i Kanada och Storbritannien, beror på klassiska misstag; dålig patchning och illa skött lösenordshantering.
  • I Sverige rullas en härva nu upp där en liga av kriminella har gjort tusentals dataintrång, mot myndigheter och företag. Attacken har skett med klassisk social engineering med phishingmejl. Användare har fått mejl som de tror kommer från en pålitlig källa, klickat på det, varvid skadlig kod har installerats på datorn. Syftet med attackerna har varit att komma över stora summor pengar på kort tid, rapporterar SVT.
Teknikvisionären Mark Anderson

Mark Anderson

Förutom ökade cyberattacker från kriminella är en tydlig trend ökade cyberattacker från stater, där länder som Ryssland, Kina och Nordkorea ofta pekas ut. I USA har det nu gått så långt att landet förbjuder myndigheter att använda det ryska säkerhetsföretaget Kaspersky Labs populära produkter. Det kommer efter att bland andra FBI har varnat för kopplingar mellan Kaspersky och den ryska spionorganisationen FSB.

Klart är att cybersäkerhet fortsätter att vara årets hetaste ämne i IT-världen. Det kommer också vara ett huvudtema på årets Radar Summit, där huvudtalaren i år är teknikvisionären Mark Anderson.

3. Robotarna snor 30 procent av bankjobben

AI och robotik kommer att leda till en kraftig reducering av tjänstemannadelen av bankerna. Det säger Vikram Pandit, som var chef för Citigroup under finanskrisen, till Bloomberg. Enligt honom kommer 30 procent av bankjobben att försvinna under de närmaste fem åren på grund av effektiviseringar möjliggjorda av teknikinnovationer.

Andra intressanta nyheter i veckan:

Artikelförfattare
Sverker Brundin
Content Manager/Analyst
sverker.brundin@radareco.se
Mob +46 736 79 91 47

Radar är Nordens ledande leverantör av lokal faktabaserad insikt för alla aktörer i IT-branschens ekosystem. Radars insikt byggs upp genom tusentals strategi-, prioriterings- och nyckeltalsjämförelser som såväl IT-beslutfattare som leverantörer låter Radar genomföra och analysera varje år.