Mar Anderson på Radar Summit 2017

Genom att analysera mönster inom ekonomi och teknik kan Mark Anderson göra träffsäkra förutsägelser på några års sikt.

2017-10-31

Mark Anderson: ”Ericsson kommer att gå under”

Radarbloggen. Amerikanen Mark Anderson har en unik förmåga: Han kan förutse framtiden. Dessutom kan han bevisa att han kan göra det.

– De publikt publicerade förutsägelser som vi har gjort sedan 1995 har fallit in i 95,5 procent av fallen, säger Mark Anderson.

Han är specialiserad på skärningspunkten mellan ekonomi och teknik och tittar framför allt på de större trenderna. På sin sajt har han publicerat flera av de förutsägelser som har slagit in.

  • Finanskollapsen 2007 förutspåddes sju månader i förväg.
  • Oljepriskollapsen 2014 förutspåddes 4,5 månad i förväg.
  • Genomslaget för datorplattor – Ipads med flera – förutspåddes nio år före det att dessa tog fart.

– Jag är inte futurist, men förutsägelseexpert. Jag är den enda i världen som riktigt förutspådde både finanskrisen och oljepriskollapsen, säger Mark Anderson.

Hur går det till?

– Jag har skrivit en bok om det, The Pattern Future, som precis har kommit ut. Kortfattat handlar det om att analysera mönster, vilket jag har övat mig på i hela mitt liv. Det som jag är bra på är att förutspå hur teknik påverkar ekonomin.

Använder du datorkraft till detta eller gör du det på egen hand?

– På egen hand. Den mänskliga hjärnan är i de flesta fall fortfarande långt mer avancerad än något datorprogram. För att förstå riktigt komplicerade källor måste du göra det själv.

Radar Summit i Stockholm den 15 november kommer deltagarna att få sig till livs ett antal av Mark Andersons insikter, han är huvudtalaren på konferensen.

Mark Anderson är vd och grundare till företaget SNS, Strategic News Sevice. Det är ett slags nyhetsbrev och nätverk, med en radda prominenta medlemmar som Bill Gates och Elon Musk. Han är också involverad i en mängd sidoprojekt, allt från företag till ideella organisationer.

Dessutom anordnar företaget konferenser, bland annat Future in Review, Fire. Det är inte en öppen konferens utan en slags nätverksträff för särskilt inbjudna. Radars vd Hans Werner var på plats på scen när Fire gick av stapeln för några veckor sedan i Salt Lake City i USA.

– Vi samlar folk som är av en särskild natur och ligger på en viss intelligensnivå. Det ska vara handlingskraftiga, smarta människor som älskar att lära sig och gillar att arbeta ihop med andra, säger Mark Anderson.

– Vi skapar också saker. Till exempel bygger vi företag på scenen, finansierar bolag från scen och genomför rekryteringar direkt på scen.

Nyligen fick en intervju med Scott Galloway stort genomslag. Han är professor och lärare i marknadsföring vid Leonard N. Stern School of Business i New York. Enligt honom visar forskningen att de flesta stora företag försvinner och att utvecklingen går allt snabbare. Därför tror han att även Apple, Amazon, Google och Facebook kommer att vara borta inom 50 år.

– Det är ett dumt uttalande. Det skulle hända efter att han är död. Den typen av förutsägelser gör fururister. Det är mycket svårare att förutspå vad som kommer att ske inom 3–4 år. Ingen bryr sig om 50 år, det är bara löjligt. Det intressanta är var de här företagen befinner sig om 5–10 år, säger Mark Anderson.

Vad tror du själv kommer hända inom fem till tio år? Hur kommer det att gå för Microsoft?

– Microsoft verkar inte ha något att sälja. Jag förstår inte deras framtid.

Apple då?

– Apple har varit på tillbakagång innovativt sedan Steve Jobs gick bort. Nu är de dessutom utsparkade från Kina. Långsiktigt ser det inte bra ut.

Google och Amazon?

–       Google är världens mest innovativa företag. Det de gör är mycket spännande. Och Amazon har den bästa affärsmodellen någonsin. De kommer fortsätta att gå framåt.

Och Facebook?

– Facebook drivs oetiskt och det kommer från toppen. Det är farligt för folk att befinna sig på Facebook. Själv använder jag Facebook så lite som möjligt, även om mitt företag till viss del är tvunget till det för att nå ut. Jag tror att en stor del av deras användarsiffror utgörs av bottar. Jag är också generellt orolig över all data som folk delar med sig av. Men bortsett från det är de fantastiska.

Sedan fortsätter han att dela med sig av åsikter om en lång rad företag. Och han skräder inte orden. Uber sågar han till exempel längs med fotknölarna. Och Huawei anser han vara ett tjuv- och rackarföretag.

Den enligt Mark Anderson största risken för världsekonomin just nu är den uppblåsta aktiemarknaden i allmänhet och Kina i synnerhet.

– Kina befinner sig mitt i en inrikespolitisk kollaps. Xi Jinping förtrycker sitt folk allt mer. Den egna ekonomin sjunker dramatiskt. Landet har stora skulder. Det är riskabelt för resten av världen.

Även USA har stora skulder. Och enligt Kina växer ekonomin, den senaste siffran var 6,7 procent?

– Problemet är att Kina inte talar sanning om sin bruttonationalprodukt. Vår gissning är att Kinas ekonomi krymper, siffran borde vara ett negativt nummer. Troligen minus 2–3. Tittar du på skuld per BNP för Kina blir det hemska siffror.

Mark Anderson är ofta i Sverige. Hans familj har svenska kopplingar och han har många vänner här. Han var också inblandad när PTS skulle auktionera ut licenser för telenätet.

– Jag träffade en hög myndighetsperson. Landet ville avgöra vilken slags auktion man skulle upprätta för det trådlösa nätet. Där hjälpte jag till, för att alla i Sverige skulle få tillgång till bredband.

– Det jag gillar med Sverige är att saker sker snabbt där, till skillnad från i mitt land.

När det gäller Sveriges telekomstolthet Ericson är han skeptisk. Den enligt honom osunda konkurrensen från Kina – med mycket at industrispionage och rena stölder av immateriella rättigheter – är för tuff och framtiden är mörkast tänkbara.

– Jag skulle inte vilja vara på Ericsson nu. De kommer att gå under. Och det försätter Sverige i en svår situation.

På Radar Summit i november har du chansen att höra Mark Anderson utveckla sina tankar ytterligare och att själv ställa följdfrågor. Han kommer då framför allt att fokusera på AI, molnet och säkerhet.

Trender på Summit

Radar Summit är Radars årliga stora konferens för alla som är intresserade av de senaste trenderna på IT-marknaden. Radars analytiker kommer själva att presentera nya rön och rapporter och en rad externa talare medverkar. Förutom Mark Anderson också det israeliska inflytelserika cybersäkerhetsföretaget Check Points internationella säljchef Amnon Bar-Lev. Konferensen brukar ha omkring 700 deltagare. Här kan du anmäla dig och läsa mer. I år är konferensen den 15 november på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Artikelförfattare
Sverker Brundin
Content Manager/Analyst
sverker.brundin@radareco.se
Mob +46 736 79 91 47

Radar är Nordens ledande leverantör av lokal faktabaserad insikt för alla aktörer i IT-branschens ekosystem. Radars insikt byggs upp genom tusentals strategi-, prioriterings- och nyckeltalsjämförelser som såväl IT-beslutfattare som leverantörer låter Radar genomföra och analysera varje år.