Radarbloggen - Oracles VD Larry Ellison
2017-09-22

Oracle vill utklassa Amazon och Google

Får man tror Oracles Larry Ellison är hans företag nu världsmästare på molntjänster. Google ger sig allt längre in på hårdvarusidan och AR blir verktyg för bilindustrin. Radarbloggen har tittat närmare på veckans IT-nyheter.

1. Oracle vill utklassa Amazon med lägre molnpriser

IT-bjässen Oracle, känd för databaser, affärssystem, beslutstöd, programmeringsspråket Java och mycket annat, är sällan uppmärksammat för sina låga priser. Tvärtom hörs ofta klagokörer över höga licenspriser. Företaget var också sent på bollen när det gäller molntjänster. Men det tillhör det förgångna om man får tro den 73-årige grundaren och styrelseordföranden Larry Ellison. Enligt honom utklassar nämligen Oracle Amazon Web Services, AWS, speciellt på moln som plattform, PAAS.

– Amazon har lägre priser, eller hur? Det var sant förr, men inte längre, sade Larry Ellison under en presentation i veckan, skriver Eweek.

– Amazon är ledaren på molninfrastruktur, eller hur? Det stämmer inte längre.

Under den årliga jättekonferensen Oracle Open World i San Fransisco om drygt en vecka kommer företaget att presentera fler detaljer, men Larry Ellison har redan nu gått ut och berättat om Oracles ”självkörande” molndatabas.

– Den eliminerar kostnaden för manuell hantering. Det är väldigt annorlunda mot vad Amazon försöker göra. De jobbar inte ens på det, säger Larry Ellison.

Databasfrågor tar  24 gånger längre tid att köra på Amazons plattform än Oracles, enligt Larry Ellison. Inte nog med det. Amazons nya databas Redshift (med rötterna i PostgreSQL) är enligt honom 100 gånger långsammare än Oracle. Totalt sett påstår Larry Ellison att Oracle är dubbelt så snabbt som plattform jämfört med AWS. Larry Ellison framhåller dessutom hur mycket mer öppet Oracle är jämfört med AWS och syftar då på öppen källkodsprodukter som MySQL.

Larry Ellisons påståenden måste tas med en stor nypa salt, han är känd för sina dräpande kommentarer och svepande uttalanden. Internationella analytiker är också än så länge skeptiska. Radars research visar att Oracle inte finns med i listan över de molnleverantörer svenska verksamheter prioriterar för närvarande.

Svenska verksamheter har en budget allokerad för leverantör inom följande molnteknikområden:

IAAS (Infrasteructure as a service):

PAAS (platform as a service):

Av Radars rapport IT Radar 2017 framgår att marknaden för molntjänster för företag är värd drygt 11 miljarder kronor. Molntjänsternas andel inom olika delområden för svenska verksamheter växer också snabbt. I andel av verksamheters preferens för infrastruktur och drift ökar till exempel molntjänster från 13 procent 2016 till 23 procent 2017.

2. Google ökar på hårdvara i och med HTC-köp

Taiwanesiska HTC, känt som en av de första smarttelefontillverkarna, säljer en del av sitt hårdvaruteam till Google för motsvarande 8,8 miljarder kronor. Det handlar bland annat om gruppen som ligger bakom Pixel-telefonen, ett telefonmärke som lanserades för ett år sedan och marknadsförs av Google. Sammanlagt 2 000 personer är berörda, skriver CNBC.

Mellan 2008 och 2012 var HTC en av världens största smarttelefontillverkare. 2011 hade företaget nästan 11 procent av världsmarknaden, men har därefter tappat andelar snabbt och kämpat med svikande försäljningssiffror. Konkurrensen har varit för svår gentemot Apple, Samsung och den växande andelen kinesiska tillverkare. HTC har på senare år mest gjort sig känt för sin VR-hjälm Vive.

De senaste årens utveckling har gjort det tydligt att Google på allvar konkurrerar med Amazon och Microsoft på molntjänster för företag. Google har också trappat upp med AI och machine learning och ger sig nu alltså på allvar in i hårdvarubranschen, med udden riktad mot bland andra Apple.

3. Microsofts Hololens viktigt hjälpmedel för Ford

VR och AR (virtual reality och augmented reality) är inte bara till för lek och spel. Speciellt AR börjar bli ett konkret användbart verktyg i tillverkningsindustrin. Biltillverkaren Ford har testat Microsofts Hololens under det senaste året som hjälp för designer och ingenjörer i arbetet med att testa och visualisera nya produkter. Att designa en bilgrill tar normalt flera veckor, men den processen har enligt Ford kunnat kortas ned till timmar med hjälp av AR, skriver Engadget.

Andra viktiga nyheter i veckan:Sverker Brundin
Content Manager/Analyst
sverker.brundin@radareco.se
Mob +46 736 79 91 47