Självkörande bussar i den smarta staden

Självkörande bussar och bilar rullar i allt större mängder i de nya smarta städerna. Bild: AAA.

2017-11-10

Se upp för Kina, teknikfokuserade CIO:er och självkörande bussar

Radarbloggen. Veckans genomgång av IT-nyheter visar att de smarta städerna börjar vakna, att CIO:erna måste omfatta förändring och att Huawei tar stora kliv i Europa.

1. Så tror Gartner om framtiden

I veckan har många CIO:er och IT-leverantörer varit på Gartners stora konferens Symposium/ITxpo i Barcelona. Analysjätten presenterade som vanligt spådomar och prognoser. Bolaget tror att IT-budgetarna globalt tar fart uppåt under 2018 och förväntar sig en ökning med tre procent.

På onsdag nästa vecka kommer Radar Ecosystem med svar på tal – då presenterar vi våra trender och prognoser, på konferensen Radar Summit. Redan nu kan jag avslöja att på nordisk nivå avviker siffrorna en hel del från Gartners. IT-budgetarna kommer inte att växa så mycket som Gartners globala prognos pekar på. Verksamhetsfinansierad IT, den IT som ligger utanför IT-avdelningen, ökar däremot stort. De exakta siffrorna kommer alltså på onsdag och du som är på plats på Münchenbryggeriet får dem först.

Gartner pratar också mycket om den förändrade CIO-rollen, något som är klart även från nordiskt perspektiv. Trenden har i många år gått mot ett behov av att CIO:n blir mer affärsmässig, förstår affärsutveckling, verksamhetsutveckling och kan omsätta sina teknikkunskaper i relevanta affärsmål. Allt viktigare blir att förstå förändringsprocesser och innovation. Det gäller för övrigt många roller inom IT, allt från arkitekter till säkerhetsexperter. Radar ser inte minst en stor sådan förändring av CISO- och CSO-rollerna. Det ligger också i linje med mer marknadsorienterade teknikinriktade tjänster som digitalchef, CDO.

IDG har sammanfattat Gartners tio viktigaste förutsägelser för de kommande fem åren. Radars vd Hans Werner kommer att presentera våra motsvarande förutsägelser nu på onsdag. Topp-tre på Gartners lista:

  1. Visuellt sök och röstsök. De företag som tar till sig tekniken kommer att öka intäkterna från den digitala affären med 30 procent 2021.
  2. Fram till 2020 kommer fem av de sju största digitala jättarna att ha omvandlat sig själva i grunden, för att kunna behålla ledningen.
  3. Blockbaserade kryptovalutor kommer att ge bankerna en miljard dollar år 2020.

2. IT-bolagen dominerar överallt – se upp för utmanarna från Kina

Världens största IT- eller techbolag går väldigt bra. Fem av de stora amerikanska slog analytikernas resultatförväntningar under det tredje kvartalet. ”The big five” – som Apple, Alphabet (Googles moderbolag), Amazon, Facebook och Microsoft kallas – är nu tillsammans värda 3,3 miljarder dollar. På onsdagen blev Apple det första amerikanska bolaget som passerade 900 miljarder dollar i marknadsvärde.

Men de stora klättrarna är kinesiska bolag, och de är techbolag. Tencent och Alibaba växer mest av alla företag i hela världen, konstaterar Bloombergs Shira Ovide. Dessa har nästan fördubblat sina marknadsvärden på ett år.

Inte nog med det. De redan snabbt växande kinesiska mobiltelefontillverkarna siktar nu in sig på tillväxt i Europa, skriver Financial Times. Xiaomi siktar på ”hundratusentals” telefoner i Spanien. Huawei närmar sig Apple i globala marknadsandelar och tar nu snabbt andelar i länder som Spanien, Italien och Tyskland. Vivo siktar i sin tur in sig på Ryssland.

Är det en bra eller dålig utveckling? Huvudtalaren på Radar Summit nu på onsdag, Mark Anderson, är helt klart av åsikten att den kinesiska konkurrensen är osund och uppblåst av statliga intressen. Han tror till exempel att det kommer att leda till att svenska Ericsson går under. Han kommer för övrigt att prata mer om de stora IT-jättarna och om IT-säkerhet på konferensen.

3. AI tar över bilarna – och städerna

Digitaliseringen av bilarna och städerna går allt snabbare. Trenden mot smarta bilar och smarta städer växer och i veckan presenterade Googles Waymo de första helt självkörande bilarna. Bolaget berättade i tisdags att det som första företag släppt lös autonoma bilar helt på egen hand – utan någon människa i framsätet. Det skedde i staden Phoenix i Arizona i USA.

Samtidigt släppte bussbolaget Keolis ut den första självkörande bussen på gatorna i Las Vegas i onsdags, i samarbete med det statliga transportbolaget AAA. Det var inte samma succé. Efter bara två timmar blev den påkörd. Det var visserligen en människas fel, men i alla fall… Bussen är utvecklad i samarbete med den franska startupen Navaya. Den har vare sig ratt eller bromspedaler, kan kommunicera med trafikljusen och myndigheterna hoppas att självkörnade fordon ska få ned olyckstalen i trafiken. Hittills har det gått sådär.

Men den långsiktiga trenden pekar på städer där trafikinfrastrukturen är smart och uppkopplad och håller ständig kontakt med autonoma fordon. Utvecklingen gör att teknikkonsultbolag som Sweco, ÅF och WSP i större utsträckning börjar konkurrera med de traditionella IT-konsultbolagen inom systemutveckling, digitalisering, AI och inte minst Internet of Things, IoT. Samtidigt konkurrerar nu de stora IT-bolagen allt mer på teknikkonsulternas arena och börjar dessutom bli en allt tuffare utmanare till de traditionella fordonstillverkarna.

Andra viktiga nyheter i veckan:Sverker Brundin
Content Manager/Analyst
sverker.brundin@radareco.se
Mob +46 736 79 91 47