Maria Ågren, Transportstyrelsen

Maria Ågren fick avgå som generaldirektör för Transportstyrelsen i januari. Den 6 juli avslöjades att hon får böta 70 000 kronor för att ha röjt sekretessbelagda uppgifter som kan vara till skada för rikets säkerhet.

2017-08-04

Transportstyrelsen, världens största cyberattack och elaka robotar

Radarbloggen har gått igenom nyhetsflödet i veckan och hittar allt från politiker som inte förstår informationssäkerhet till robotar som diskriminerar kvinnor.

1. Transportstyrelsekoasoet och debatt om outsourcing

Ska statliga myndigheter få lägga ut sin IT-drift hos företag med verksamhet i utlandet? Är det bättre att samla alla myndigheters it-behov i en jättelik statlig molntjänst?

Frågorna är fortfarande många i efterdyningarna av den stora informationssäkerhetsskandalen på Transportstyrelsen som hittills har lett till en generaldirektörs och två ministrars avgång. Stora frågetecken återstår också om regeringens och regeringskansliets hantering av situationen. Regeringen har tillsatt en egen utredning som ska vara klar i januari. Samtidigt startar en KU-granskning den 17 augusti som förväntas vara klar till nästa sommar.

Radars erfarenheter och egna undersökningar visar tydligt att molntjänster effektiviserar verksamheter och leder till innovation. Dessutom att outsourcing är kostnadseffektivt och en fördel när det gäller att få tillgång till expertis. Samtidigt går det inte att generellt hävda att det i alla situationer är bra. Det måste göras med omsorg och eftertanke. Att klassificera sin information och att noga tänka igenom sin säkerhetspolicy är grundläggande för alla verksamheter. Det kommer dessutom bara att öka i betydelse, inte minst i och med den kommande GDPR-lagstiftningen.

Skandalen avslöjades den 6 juli av nyhetsbyrån Sirén.

Hans Werner, vd och analytiker på Radar, säger i en artikel i Dagens Industri att outsourcing är framtiden, men att styrningen från myndigheterna måste förbättras rejält. Hans Werner är också intervjuad i Ny Teknik, där han påpekar att myndigheterna blir allt mer känsliga för säkerhetsincidenter till följd av den ökade digitaliseringen. Även IDG har intervjuat Hans Werner. I en artikel på Computer Sweden påpekar han att informationssäkerhet inte längre kan klassas som en IT-fråga, det är en verksamhetsfråga som ledningen måste ta på största allvar.

Skandalen avslöjades den 6 juli av nyhetsbyrån Sirén, vars reporter Fredrik Johansson grävde fram handlingen om att Transportstyrelsens generaldirektör fått ett strafföreläggande för vårdslöshet med hemlig uppgift. Dagens Nyheter var samma dag först ut med att publicera nyheten och sedan har de flesta stora nyhetsmedier grävt fram ytterligare fakta. I går skrev DN att EU- och handelsminister Ann Linde redan i september 2015 fick reda på att Säpo granskade Transportstyrelsen, då i sin roll som statssekreterare under Anders Ygeman.

Ett av de största kontrakten någonsin i Sverige.

I rollen som redaktör för tidningen Digital Teknik gjorde undertecknad en intervju med IBM:s outcourcingchef Yvonne Andersson i april 2016. Bland annat med anledning av det stora outcourcingkontraktet på Transportstyrelsen, ett av de största kontrakten någonsin i Sverige.

Yvonne Andersson beskrev det som att ”Transportstyrelsen har en otroligt bra strategi”. Hon målade också upp IBM:s vision om automation som system som själva förstår var data finns och som kan prata över myndighets- och företagsgränser.

Problemet kanske är ar att systemen visserligen förstår var data finns, men inte människorna och i synnerhet inte politikerna.

– Jag tror att Sverige tänker. Och när vi har tänkt efter kör vi om, sade Yvonne Andersson.

I fallet med Transportstyrelsen gick det väl fort.

2. Fler säkerhetsskandaler – nya hackerattacker

Som om det inte vore nog med cybersäkerhetsläckor har tv-bolaget HBO drabbats av en enorm hackerattack. Den beskrivs som den största någonsin, åtminstone i Hollywood. 1,5 terabyte data har läck; det handlar om tv-produktioner, mejl och annan affärskritisk information. Attacken är många gånger värre än den som drabbade Sony 2014.

3. Robotarna tar inte över – än

Att Facebooks forskare har stängt av chattbottar som har utvecklat ett eget språk ledde till oroliga rubriker i veckan om att robotarna tar över. Trots att Radarbloggen skrev om händelsen redan i juni. I själva verket handlar det om att chattbottarna började konversera på ett sätt som var svårt att hänga med på för en människa. Eftersom syftet var att få chattbottarna att kunna förhandla med människor ansåg forskarna att det inträffade var en bugg.

Jag är kvinna i yngre 30-årsåldern så jag skulle filtreras ut omedelbart.

Ett större etiskt problem med AI och robotisering kan däremot vara konsekvensen av algoritmernas optimeringar. Det tar Financial Times-medarbetaren Anjana Ahuja upp i en kommentar. Hon refererar bland annat till etikforskaren Sandra Watcher på Oxfords universitet. En rekryteringsalgoritm för ett chefsjobb skulle mycket väl kunna optimera urvalet av sökande till vita medelålders män. ”Jag är kvinna i yngre 30-årsåldern så jag skulle filtreras ut omedelbart även om jag är lämplig. Och ibland används algoritmer för att välja ut för vem jobbannonser visas och då skulle jag inte ens veta att platsannonsen finns”, säger Sandra Watcher.

Andra intressanta nyheter i veckan:Sverker Brundin
Content Manager/Analyst
sverker.brundin@radareco.se
Mob +46 736 79 91 47