Nu kommer den perfekta stormen!

2018-01-12

IT-bolagen mitt i stormens öga

Den senaste tidens uppköpsvåg i IT-branschen är helt i linje med Radars förutsägelser. Dessutom i Radarbloggens ”tre viktigaste”: AI i allt och härdsmälta för Intel.

1. ”Uppköpsvågen är helt logisk”

En rad uppköp under de senaste veckorna pekar på den förändring som Radar har förutspått i rapporten Den perfekta stormen: Industrialiseringen av IT. Mest uppmärksammat den här veckan är Tele2:s köp av Com Hem.

– Uppköpet är en skalrörelse, där nyttan ligger i konsumentaffären. På just konsumentsidan är vi mer vana vid rörelsen, men en rad uppköp på senare tid visar att den nu rör IT-branschen på allvar, säger Hans Werner, vd på Radar Ecosystem Specialists.

Affärer i veckan är också:

  • Danska konsultjätten KMD ska storsatsa i Sverige och övriga Norden.

– KMD är Danmarks största it-tjänstebolag. De har en roll som Tieto i Finland eller Evry i Norge, där man inte minst är tunga inom offentlig sektor, säger Per Johansson, Nordenchef på KMD och Tietos tidigare Sverigechef, till IDG.

Bolaget har en omsättning på 5 miljarder danska kronor och 3 500 anställda. KMD har gjort flera uppköp på senare år, bland annat Banqsoft i Norge (2015) och Edlund i Danmark (2015). KMD ska nu växa i Sverige via just Banqsoft och i Danmark och Norge via Edlund. Edlund ska också etableras i Sverige.

Industrialiseringen av IT – den perfekta stormen

En tredjedel av alla lokala IT-tjänsteföretag riskerar att slås ut under de kommande åren på grund av vad Radar kallar ”industrialiseringen av IT”. Det beror på omvälvande faktorer som drastiskt ökad användning av publika molntjänster och en hög digital innovationsgrad inom angränsande branscher.

Ladda ned rapporten här om du är kund till Radar, eller kontakta oss för ett prisförslag.

  • Riskkapitalbolaget EQT utökar sin portfölj av IT-bolag och köper Candidator. Företaget har sedan tidigare DGC och IP-Only.

Candidator är ett IT-driftsbolag med koncentration till Västsverige och basen i Alingsås, med kontor också i Stockholm, Malmö, Bergen och Oslo. Företaget har 310 anställda och en omsättning på 450 miljoner kronor.

  • Affärssystemskonsulten Orango köper Itero med 37 medarbetare. Orango är särskilt inriktat på Microsofts NAV. Företagets mål är att tredubbla omsättningen de närmaste fyra åren.

Affärerna följer de industrialiseringslagar som Radar pekar på. Vissa måste bygga skalfördelar för att kunna konkurrera. Andra slänger in handduken och säljer sig för att de inte kommer längre på egen hand.

– Allt tyder på att den perfekta stormen är här. Det finns en logik i de här rörelserna, säger Hans Werner.

Fler branschhändelser under det senaste året pekar på samma sak:

Columbus lade ett bud på Istone den 30 november värt en halv miljard kronor och nu är köpet klart. Det svenska bolaget har 600 anställda i tolv länder. Columbus har 1 300 anställda i tio länder och bolaget är inriktat på affärssystem som Dynamics, M3 och SAP för retail-, livsmedels-, och tillverkningsindustrin.

Tieto lade ett bud värt 462 miljoner på Avega den 23 oktober. Avega Group har en omsättning på 428 miljoner kronor och 350 anställda. Tieto är Nordens största outsourcing- och IT-konsultföretag. Avega Group är en bred IT-konsult, som varit noterad på Stockholmsbörsen. Sista handelsdag blev den 3 januari.

Den kanadensiska outsourcing- och IT-konsultjätten CGI lade ett bud på finska beslutsstödskonsulten Affecto värt 935 miljoner kronor den 22 augusti. Affecto har 1 000 medarbetare i sju länder.

Isländska IT-konsultjätten Advania lade ett bud värt 158 miljoner kronor den 27 april på svenska konsultföretaget Caperio med 120 medarbetare.

2. Samsung ska ha byggt in AI i alla sina prylar till 2020

I veckan pågår den jättelika konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas. Mycket handlar självklart om AI, det vill säga artificiell intelligens. Det stora exemplet på det är att Samsung har gått ut med en storsatsning på AI. Den koreanska elektronikjätten ska lägga ned sitt ”Smart Home” och ”Smart View” och samla allt i vad företaget kallar sin ”Smart Things”-app nu under våren. Det är ett led att fram till 2020 koppla upp samtliga Samsung-enheter med IoT och att utrusta dem med AI.

Det ligger helt i linje med vad Radar skriver i den kommande rapporten “Den perfekta stormen – Tekniker med disruptiv potential”:

”Radar anser att AI-området utvecklas i två huvudinriktningar. En inriktning kan kallas för inkrementell AI och den andra för utforskande AI.

Den inkrementella innebär att AI kommer att integreras runt alla produkter och alla tjänster som vi konsumerar. AI och smarta agenter kommer att arbeta ”kvalitetsmässigt” med oss som användare för att förbättra upplevelse eller skapa mervärde. Flertalet av oss har redan vant oss vid detta genom assistenttekniker som Amazon Alexa, Microsoft Cortana eller Apple Siri. Fokus är inte konkurrenskraft utan att aktivitet ständigt ska förbättras genom många små modifieringar, vilket påminner om den japanska kvalitetsmodellen Kai zen. Om man tror att man skapar innovation och disrupt verksamhet genom den typen av investeringar är det helt fel ur ett innovationsperspektiv. Däremot helt rätt ur ett kvalitetsperspektiv.

Vad gäller utforskande AI handlar det fullt ut om att skapa disrupt verksamhet och att stärka konkurrenskraften.”

3. Meltdown riktigt jobbigt för Intel

De stora processorbuggarna, Meltdown och Spectre, är en följetång och det börjar bli svettigt för Intel. Ett flertal processortillverkare är berörda av Spectre-buggarna (de finns i två varianter) som Radarbloggen rapporterade om för en vecka sedan. Men Meltdown rör enbart Intel.

  • Microsoft säger att de fixar som har dykt upp sänker prestandan signifikant för servrar och vissa pc. Det antyder att problemen är värre än vad Intel har velat erkänna.
  • Molnföretagen börjar nu se sig om efter alternativ till Intel i sina servrar. Lättast är att byta från Intel till AMD, men ARM-baserade processorer kan vara ett alternativ, liksom i vissa fall Nvidia-grafikkort.
  • Många pc-kunder har problem efter uppdateringar och det har dykt upp flera fall av grupptalan mot Intel.

Google, som var först med att rapportera om felen i förra veckan, säger på sin blogg att man fixade de flesta av buggarna redan under hösten. Sedan december ska hela Google Cloud Platform vara skyddad.

I förra veckan framkom att ARM och AMD har problem med Spectrebuggarna, men kommit med olika former av uppdateringar. Även Nvidia är berörd av Spectre och har släppt uppdateringar nu i veckan.

Radarbloggen har pratat med ett antal nordiska molnleverantörer. De ser ingen akut fara, men erkänner att det är mycket extrajobb just nu. Vissa tjänster är också stoppade. Rådet till kunder är att se över patchprocesser och rutiner och att uppdatera systemen så fort en fix dyker upp.

Övrigt intressant i veckan

Artikelförfattare
Sverker Brundin
Content Manager/Analyst
sverker.brundin@radareco.se
Mob +46 736 79 91 47

Radar är Nordens ledande leverantör av lokal faktabaserad insikt för alla aktörer i IT-branschens ekosystem. Radars insikt byggs upp genom tusentals strategi-, prioriterings- och nyckeltalsjämförelser som såväl IT-beslutfattare som leverantörer låter Radar genomföra och analysera varje år.