Microsoft knappar in på AWS.
2018-01-19

Tuffare läge för Amazon

Samtidigt som Microsoft kommer starkt på moln, på bekostnad av Amazon, kommer krav om att stycka eller reglera företaget. Annat hett i veckan handlar om snabb tillväxt för blockkedjor och enklare AI-utveckling.

1. Molnen mörknar för Amazon

Amazon är ett mycket mångsidigt företag. Företagets teknikdel AWS, med en rad olika molntjänster och plattformar, har av flera finansanalytiker utsetts till världens snabbast växande teknikföretag. Kanske har Amazon blivit FÖR stort för sitt eget bästa? Trots sin enorma dominans inom e-handel, särskilt i USA, fortsätter bolaget att prioritera tillväxt och innovation framför lönsamhet. Även seriösa bedömare för nu fram åsikter om att konkurrensmyndigheterna borde titta på Amazons framfart. Kanske är det rimligt om bolaget styckas? Den tanken framför i vart fall den inflytelserika ekonomijournalisten Tim Harford i en krönika i Financial Times.

Samtidigt ser det ut som att AWS stora försprång inom molnrelaterade tjänster sakta naggas i kanten av Microsoft. AWS dominerar visserligen helt globalt, men marknadsandelen sjunker från 68 procent fjärde kvartalet 2016 till 62 procent fjärde kvartalet 2017. Micrososfts Azure ökar samtidigt från 16 procent till 20 procent. Google ligger på 12 procent, enligt en rapport från investmentbanken KeyBanc, skriver CNBC.

Det är inte förvånande om vi tittar på molnmarknaden lokalt. Redan i september kunde Radar gå ut med att Microsoft helt dominerar i Sverige sett till svenska verksamheters budgetar för molntjänster:

IAAS (Infrasteructure as a service):

PAAS (platform as a service):

2. Marknaden för blockkedjor växer upp till 65 procent

Tidigare i veckan kunder Radarbloggen berätta att marknaden för blockkedjor växer oerhört snabbt i Sverige. Tieto berättar samtidigt att konsultföretaget ser en enorm potential för tekniken när det rör hela internet och att företaget tror på ett större kommersiellt genombrott 2020. IDG/Computer Sweden gjorde i veckan en intervju med Radars VD Hans Werner som bland annat berättade att det totalt, inklusive konsulttjänster, gjordes investeringar för 800 miljoner kronor i blockkedjeteknik i Sverige under 2017.

3. Google gör AI tillgängligt för “vanliga utvecklare”

Radar anser att AI är en mycket betydelsefull och totalt omstörtande teknik kommande år. Men det är svårt att direkt tillämpa tekniken, eftersom få har rätt kompetens. Därför är nyheten från Google i veckan väldigt intressant. Googles Cloud AI-team har tagit fram ett verktyg för machine learning som ska vara enkelt att använda utan specialistkunskap. Cloud AutoML Vision är inriktat för bildigenkänning och fler liknande verktyg ska följa enligt Google.

Annat intressant i veckan:Sverker Brundin
Content Manager/Analyst
sverker.brundin@radareco.se
Mob +46 736 79 91 47