Försäkringskassan statens nya myndighetsmoln?

Vågar du lägga din drift hos F-kassan?

2017-08-25

Klarar Försäkringskassan att bli det nya myndighetsmolnet?

De svenska IT-avdelningarna blir alltmer pressade. Allra mest tryck lär det bli på Försäkringskassans IT-driftverksamhet som nu ska växla upp till att ta hand om alla myndigheter i landet. Radarbloggen har kikat på de intressantaste nyheterna i IT-veckan.

1. Tillväxten för svenska IT-budgetar sjunker

Helårsprognosen är 1,3 procents tillväxt för de svenska IT-budgetarna, till totalt 166 miljarder kronor. Föregående år var tillväxten 2,5 procent. Det framgår av Radars senaste rapport IT-Radar Update 2017.  För 2018 förväntar sig Radar att tillväxten sjunker ytterligare någon tiondel. Det går på tvärs mot BNP-utvecklingen i Sverige vilket innebär att IT-avdelningarna förväntas göra mer för mindre pengar.

– Om vi tittar på var fokus ligger för andra halvan av 2017 så ser vi att det infrastrukturmässigt finns en klar och tydlig indikation om att säkerhet kommer att vara ett viktigt område. Det har varit mycket prat om ransomware och vi såg vad som drabbade Maersk, säger Radars VD Hans Werner i en intervju med IDG/Computer Sweden och konstaterar att Transportstyrelsens outsourcing knappast kommer göra att säkerhetsfokuset minskar.

Av IT-Radar Update-rapporten framgår också att svenska företag för närvarande nobbar hajpade tekniker som AI, AR och IoT.

Dessutom ökar problemet med att hitta rätt kompetens. Trenden ställer till det för såväl konsulter som vanliga verksamheter. Tre roller är särskilt heta just nu, som du kan läsa mer om i onsdagens inlägg på Radarbloggen. Artikeln går också att läsa på Dataföreningens omvärldsbevakningssajt DFAnalys.

2. Försäkringskassan ska fixa statens IT-drift

Regeringen har beslutat att Försäkringskassan ska vara den myndighet som säkrar svenska myndigheters drift.

– Samordnad statlig it-drift är en förutsättning för en modern, effektiv och digitaliserad statsförvaltning. Det finns många bra privata leverantörer men det finns verksamhet som inte lämpar sig för privat it-drift. Vi måste därför bli bättre på att använda den kunskap som finns inom staten, säger civilminister Ardalan Shekarabi i ett uttalande på Regeringens hemsida.

Beskedet kommer i efterdyningarna av säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen, som outsourcade driften till IBM 2015. Att låta Försäkringskassan vara  en central aktör sker på försök och det ska utvärderas 2020.

Redan idag har Statens Servicecenter ett samordnande uppdrag för myndighetsgemensamma tjänster för bland annat löne- och ekonomiadministration. Myndigheten kom med en utredning i våras efter ett regeringsuppdrag för att titta på vilka ytterligare funktioner som kan samordnas. Statens Servicecenters förslag är en statlig molntjänst.

Myndigheten rådde regeringen att antingen låta en utredare gå vidare med frågan, att låta Statens Servicecenter självt gå vidare eller att ge den till ”en annan lämplig myndighet”. Det senare blev alltså Försäkringskassan.

Är ni besvikna att det inte blev ni?

– Nej, det är bra att regeringen har gått vidare med vårt förslag. Vi skulle inte själva kunna göra det, vi har inte den funktionen idag. Vi har bara outsourcad IT-verksamhet, säger Thomas Pålsson, generaldirektör för Statens Servicecenter.

Redan idag sköter Försäkringskassan Pensionsmyndighetens drift.

Försäkringskassan har i tät konkurrens med Skatteverket statens största IT-driftverksamhet. Eftersom Transportstyrelseskandalen stressar Myndighetssverige att akut se över IT-drift och outsourcing är Försäkringskassan den snabba lösningen. Redan idag sköter Försäkringskassan till exempel Pensionsmyndighetens drift.

– Det viktiga är att vi nu kan ge de myndigheter som vill arbeta i molnet en möjlighet att göra det på ett effektivt och säkert sätt. Sedan får vi utvärdera och se om det här var det rätta steget, säger Thomas Pålsson.

Försäkringskassan kan tyckas ha nog med sin egen verksamhet, med gigantiska transfereringar till medborgarna. I framtiden är det inte otänkbart att en ny myndighet bildas, som enbart sysslar med säker IT-drift.

I framtiden är det inte otänkbart att en ny myndighet bildas, som enbart sysslar med säker IT-drift.

Radars inställning är att modern kommersiell teknik och affärsmodeller ska tillämpas när det är möjligt. Det ger det mest effektiva resultatet och leder till snabbast utveckling framåt. Outsourcing i sig är inte problemet utan förarbetet innan. Det gäller både för myndigheter och företag att ha stenkoll på sin informationssäkerhetsklassning, aktuellt också i samband med de nya persondataskyddsreglerna i GDPR.

Statens Servicecenters utredning visar att myndigheterna idag har 70 procents egen IT-drift och 30 procent är outsourcat. För en effektivare statsapparat borde andelen outsourcad drift öka. De närmsta åren kommer kostnaderna för IT- och informationssäkerhet att gå upp väsentligt. Men med bättre koll på sin information kommer det att bli lättare att på ett säkert sätt utnyttja kommersiella aktörer.

3. Om du vill bli miljardär – satsa på tech

DI Digital listar miljardärerna inom den svenska tech-startupsektorn. Sajten har hittat 29 stycken. Bland annat nykomlingen Lars Wingefors med spelbolaget THQ Nordic, god för 2,8 miljarder.

Det är övrigt många spelentreprenörer på listan, med Minecraftgrundaren Markus ”Notch” Persson som ohotad etta, god för omkring 17 miljarder kronor.

Spotifygrundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon går om Skypegrundaren Niklas Zennström i och med den kommande börsnoteringen av Spotify, som har ökat värdet på deras aktier. Av de mer traditionella IT-profilerna är det Dan Olofsson som ligger högst. Grundaren och storägaren i bland andra Sigma, Thanda och Infotech ligger på plats sex med fyra miljarder.

Annat hett i veckan:

  • I likhet med internetbolag som Google och Amazon utökar Facebook sin portfölj av fysiska produkter. Sedan tidigare med bland annat Oculus VR och nu med nya affärsområdet Building 8, som ska ta fram en videochattenhet.
  • Trenden fortsätter med bolag som vill röra sig upp i värdekedjan, från infrastruktur till mer avancerade tjänster. Konsultjätten CGI har lagt ett bud på 935 miljoner kronor på finska beslutsstödsjätten Affecto.
  • Ett kinesiskt företag har fått tillgång till ritningar av försvarsmaktens byggnader när Fortifikationsverket lade ut digitalisering på konsultföretaget Åkej AB. Det understryker vikten av att titta på mer än priset när man upphandlar tjänster.
  • Estland fortsätter att ligga i framkant när det gäller digitalisering. Det senaste draget är en egen kryptovaluta, estcoin.
  • Microsoft tar nya kliv på AI-området, nu med en ny hårdvaruplattform som väsentligt ska öka hastigheten för AI i molnet.


Sverker Brundin
Content Manager/Analyst
sverker.brundin@radareco.se
Mob +46 736 79 91 47