Tuva Palm, CTO på Nordnet

“För närvarande är användarupplevelsen och machine learning helt i fokus för oss”, säger Tuva Palm, CTO på Nordnet. Foto: Radar/Sverker Brundin.

2017-09-05

Nordnet vill bli först på AI

Som CTO och produktchef på Nordnet leder Tuva Palm nästan halva bankens personal. Hennes team jobbar utifrån en mycket ambitiös plan där ledorden stavas UX och AI.

– Vårt mål är att bli den första banken i välden för finansiell rådgivning genom riktig AI. Med extremt avancerad teknik kan vi på sikt slå ut de fysiska finansiella rådgivarna, säger Tuva Palm.

Radarbloggen träffar henne mellan några föredragspass under den stora teknik- och startupkonferensen Sthlm Tech Fest 2017 på Waterfronts kongresscenter, en regnig dag i september.

Organisatören, Tyler Crowley, har på senare år blivit något av en legend i startupkretsar med sina månatliga evenemang, Sthlm Tech Meetup. Där håller startupföretag med teknikinriktning och investerare dragningar, pitchar idéer och minglar. Tuva Palm är medarrangör på Meetup, däremot inte på årliga Tech Fest.

Ett flertal föredrag under den pågående konferensen handlar om fintech, det vill säga teknikorienterade finansbolag, oftast nystartsföretag. Men jämfört med för ett par år sedan är stämningen en annan. Då pratade bolag som Klarna, Izettle och Tink om att de traditionella bankerna snart skulle disruptas. Den gamla finansvärldens bjässar är för stora och tröga och klarar inte att ställa om till den nya digitala och snabbrörliga världen, ansåg de. Nu är läget delvis ett annat.

– Boxningshandskarna är av säger Sasha Krstic, chef för Norden och Baltikum på Mastercard, under en paneldebatt. Vi samarbetar med massor av startupföretag, inte minst Izettle.

Birgitte Bonnessen, Swedbanks vd, framhåller från scenen hur viktigt det är att ta till sig ny teknik och släppa in startupföretag att samarbeta med.

– Allting kommer att förändras med teknikens hjälp när det gäller kundernas beteende. Det har tagit tid för oss att få upp farten. Men nu är vi där och vi har till och med börjat springa, bedyrar hon.

Även Sebastian Siemiatkowski, Klarnas färgstarka vd och grundare, håller med om att det har hänt mycket på bara några år. Men han har en något mer ironiserande ton i rösten.

– Bankgirot sade nyss de är Sveriges äldsta fintech, säger han från scenen och möts av skrattsalvor från den stora publiken.

Han berättar vidare att för Klarna är två tekniksteg helt centrala, UI, alltså användargränsnsitten och AI, artificiell intelligens.

Uppe i soffan i VIP-loungen håller Nordnets Tuva Palm med.

– Absolut, men så kommer jag också från Klarna. För oss handlar det helt om UX (user experience, användarupplevelse) och AI.

Vi kommer att lansera en tjänst till kund som bygger på Amelia före årets slut.

Eftersom vi lever i en värld som blir alltmer global, där det finns allt mer att välja på och där informationsmängderna sväller närmast oändligt behöver kunderna hjälp med att sålla, menar hon. Det sker med genomtänkta användargränssnitt. Dessutom genom att algoritmer och självlärande system i bakgrunden väljer och sållar på ett intelligent sätt som passar varje kund.

Första steget lanserade Nordnet för bara några veckor sedan. En enklare form av robotrådgivare, Robosave, som hjälper kunder att välja fonder och ETF:er, det vill säga börshandlade fonder. Dessutom investerar tjänsten automatiskt i de val som kunden gör.

– Den service som några få rika har idag, så kallad VIP private banking, tror vi att vi digitalt kan erbjuda alla, säger Tuva Palm.

– Under året kommer vi att lansera en machine learning-baserad ”onboarding”. Den ska hjälpa kunderna att öppna ett konto, välja sin första sparform och så vidare.

Till sin hjälp tittar Nordnet på en rad tredjepartsprodukter inom AI-området. Däribland IBM Watson och Amazon Web Services AI-tjänster. Dessutom IP Softs Amelia, känd bland annat som virtuell kundserviceassistent. En känd användare av den sedan tidigare i Sverige är banken SEB, som tog in den för ett år sedan.

– Vi kommer att lansera en tjänst till kund som bygger på Amelia före årets slut. Förutom för kundtjänstärenden går produkten också att använda för viss ekonomisk rekommendation. Vi kan koppla ihop komponenten med våra API:er (programmeringsgränssnitt) och på så sätt skapa ett kraftfullt verktyg för att kunden ska få hjälp att sköta sina konton, säger Tuva.

Hur ska ni lyckas med era höga ambitioner, ett stort problem i branschen är ju att rekrytera personal och AI tillhör de hetaste områdena.

– Vi har en extremt bra laguppställning. Vi har attraherat riktigt bra stjärnor. Och smarta människor vill jobba med smarta människor.

Företag som Klarna har globala ambitioner. Hur ser det ut för er del?

– Vår marknad är Norden. För att titta utanför måste vi först ha världens bästa kundupplevelse här. Ett vanligt misstag är att försöka nå ut globalt för tidigt, säger Tuva Palm.

Läs mer om AI i Radars trendrapport som du hittar här. AI var dessutom temat i vår Thought Leadership-rapport från i april.

Radar konstaterar att AI har haft IT-området business intelligence, BI, som sin främsta inkubator där kunddata och kundinteraktioner har analyserats och lärt upp datasystemen att förstå kundbeteende för att anpassa befintliga tjänster och produkter.

Nästa stora trend är övergången från mänsklig automatisering av processer till att systemen själva automatiserar sig och anpassar sig efter de förhållanden de står inför. Inom AI ser Radar en utveckling mot produkter som nu börjar få faktisk verksamhetseffekt.

Radar fakta

Nordnet är en nischbank som grundades 1996 i Stockholm. Under många år sågs Nordnet tillsammans med konkurrenten Avanza som de stora utmanarna till de traditionella bankerna. Under det senaste decenniet har en rad nya så kallade fintechbolag dykt upp på scenen, däribland Klarna (grundat 2005), Izettle (grundat 2010) och Tink (grundat 2012).

Tuva Palm har arbetat som CTO på Nordnet i ett och ett halvt år. Tidigare var hon på Klarna och dessförinnan på Oracle. Förutom jobbet på Nordnet leder hon den månatliga startupkonferensen Sthlm Tech Meetup tillsammans med Tyler Crowley. Dessutom är hon styrelseledamot i Leovegas och Lunar Way.

Artikelförfattare
Sverker Brundin
Content Manager/Analyst
sverker.brundin@radareco.se
Mob +46 736 79 91 47

Radar är Nordens ledande leverantör av lokal faktabaserad insikt för alla aktörer i IT-branschens ekosystem. Radars insikt byggs upp genom tusentals strategi-, prioriterings- och nyckeltalsjämförelser som såväl IT-beslutfattare som leverantörer låter Radar genomföra och analysera varje år.