Radarbloggen vecka 40
2017-10-06

Radarbloggen: AI i ditt öra

En hörlur som översätter främmande språk i realtid. Ett hack som leder till personnumrets avskaffande. Och så en massa AI på det. Radarbloggen går igenom veckans intressantaste IT-nyheter.

1. Cyberhacken får massiva konsekvenser

Det är ingen tvekan om att cybersäkerhet har seglat upp som ett av de hetaste bevakningsområdena på allmänna nyhetsredaktioner. En radda säkerhetsexperter som Radarbloggen pratat med intygar att det driver hela marknaden ordentligt framåt. Med tanke på konsekvenserna är det inte heller konstigt att ämnet är så i ropet.

Allvarligast är Equifax-intrånget, som vi skrivit om tidigare. Det drabbar 145 miljoner människor, främst i USA. Den förre VD:n, Richard Smith, hördes av den amerikanska kongressen vid fyra tillfällen i veckan. En konsekvens av intrånget är att Trumpadministrationen nu börjar ifrågasätta användandet av ”social security numbers”.

– Det är enormt, ungefär som om våra svenska personnummer skulle vara hackade och sluta användas, säger Radars vd Hans Werner.

I veckan har det också uppdagats att de läckta användaruppgifterna från Yahoo som man tidigare trodde berörde en miljon personer nu visar sig drabba tre miljoner. Baserat på de tidigare uppgifterna förhandlade Verizon, som köpte Yahoo tidigare i år, ned prislappen med 350 miljoner dollar till totalt 4,5 miljarder dollar. Östeuropeiska hackare tros ligga bakom intrånget.

I Sverige har Transportstyrelseskandalen lett till att en generaldirektör fått sparken och att två ministrar fått gå, även om försvarsminister Peter Hultqvist klarade sig undan med bara förskräckelsen. I efterdyningarna har en radda ytterligare granskningar tillkommit. Polisens avsteg från säkerhetsskyddsförordningen vid sin outsourcing av lönesystemet Palasso är en sådan. Läget är än så länge är oklart men Säpo genomför en utredning av fallet.

Mer konkret är den granskning som Dagens Samhälle gjorde i veckan om kommunernas hantering av säkerhetsklassade uppgifter. Den visar att över 70 procent inte har gjort en ordentlig säkerhetsanalys, trots att de ska göra det enligt säkerhetsskyddsförordningen.

Och i Göteborg får uppmärksamheten kring säkerhetsskydd högst handfasta konsekvenser. Stadens it-nämnd skjuter upp införandet av Office 365 på obestämd framtid. Man befarar att Microsoft kan komma åt sekretessbelagd information, skriver tidningen ETC. Därför har Göteborg stoppat införandet av Office 365 för de 20 000 användares om återstår av totalt 43 000. Det betyder att 23 000 potentiellt arbetar med datorer som kan läcka uppgifter, medan 20 000 måste använda gamla Office 2007, som inte går att uppdatera efter den 10 oktober, i sig en säkerhetsrisk.

2. Google ligger rätt i trenden att ta med sig kunskapen överallt

I veckan presenterade Google sina nya telefoner, Pixel 2, i två olika utgåvor. De är fullpackade med artificiell intelligens, AI och förstärkt verklighet, AR. Ett exempel: Om du håller kameran framför en hund får du reda på vilken ras det är. Ännu mer uppseendeväckande är hörlurarna Pixel Buds, som i realtid översätter språk. De är också direktkopplade till Google Assistant.

En stor trend är vad Radar kallar ”perfect knowledge”, det vill säga hur vi kan ta med oss kunskap överallt. Tidigare exempel är Google Glass och här passar Pixel Buds perfekt in. Inom inte alltför lång tid kommer vi dessutom alla att gå omkring med en dator som har den mänskliga hjärnans kapacitet, vilket bara förstärker “den perfekta kunskapen” ännu mer. Mer om det och trender fram till år 2025 kommer att presenteras på Radar Summit på Münchenbryggeriet i Stockholm den 15 november.

Årets hetaste trender

Gartner har presenterat sina tio hetaste trender för det kommande året. Här ingår omtalade områden som IoT, VR, AR, blockkedjor och IT-säkerhet. Övergripande dominerar AI. Faktum är att AI är en del av i stort sett samtliga punkter, det är mer eller mindre en godispåse med olika smaker av AI.

Radar håller med om att AI är en av de viktigaste trenderna just nu. Men det finns fler, som industrialiseringen av IT, molntjänster och automatisering av processer samt den pågående digitaliseringen. Det är lika viktigt som AI. Radar kommer att presentera mer under ovan nämnda Radar Summit, då det även kommer en större rapport.

Andra viktiga nyheter i veckan:Sverker Brundin
Content Manager/Analyst
sverker.brundin@radareco.se
Mob +46 736 79 91 47


Click here to add your own text

2017-10-06

Rubrik 2

Inledande stycke i vanlig fetstil  AVSLUTA MED EN READ MORE FRÅN VERKTYGSRADEN

ANVÄND CITAT FRÅN VERKTYGSRADEN VID CITAT – använd citat från verktygsraden vid citat – – använd citat från verktygsraden vid citat – använd citat från verktygsraden vid citat – använd citat från verktygsraden vid citat – använd citat från verktygsraden vid citat

löptext, löptext, löptext, löptext, löptext, löptext, löptext, löptext, löptext, löptext, löptext, löptext, löptext, löptext, löptext, löptext, löptext, löptext, löptext, löptext, löptext, löptext, löptext, löptext, löptext, löptext, löptext, löptext

ATT HÅLLA KOLL PÅ:

INLEDANDE I TOP-RUBRIK: Radarbloggen:

RADERA BEFINTLIG Permalink:(ligger direkt under rubriken högst upp) Tryck på edit och ta bort befintlig länk – ny skapas automatiskt när du sparar draft eller publicerar.

LÄNKAR: Glöm ej att sätta “att öppnas i nytt fönster/flik”

BILDER: “Featured image” samt bild ovan i bildfältet. Bild med storlek H 1400px B 500-600pxSverker Brundin
Content Manager/Analyst
sverker.brundin@radareco.se
Mob +46 736 79 91 47