Åsa Zetterberg blir Sveriges digitaliseringschef
2018-02-09

Digitalisera Sverige – men gör det rätt

Sveriges nya digitaliseingschef, molntillväxten ökar och chipp hetare än någonsin. Här är veckans “tre hetaste” nyheter från Radarbloggen.

1. Sverige har fått en digitaliseringschef – bra!

Regeringen ökar trycket på digitaliseringen av Sverige ytterligare. Strax före sommaren presenterade digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) Sveriges digitaliseringsstrategi. I höstas kom nästa steg, när civilminister Ardalan Shekarabi (S) presenterade planerna på en helt ny digitaliseringsmyndighet, som ska inrättas i Sundsvall nu till hösten. I veckan kom så det senaste beskedet; Peter Eriksson meddelade att regeringen har tillsatt en digitaliseringschef, eller en CDO (Chief Digital Officer), för att genomdriva digitaliseringsstrategin.

Åsa Zetterberg, som tidigare arbetat med digitaliseringsfrågor inom Sveriges kommuner och landsting, SKL, började sin nya tjänst den 15 januari.

– Jag ansvarar för att driva på genomförandet av regeringens digitaliseringsstrategi. Det handlar om att gå från ord till handling. Sverige har inte haft en sådan här roll tidigare, så det handlar delvis om att se hur den här funktionen gör mest nytta och på vilket sätt, säger Åsa Zetterberg till DI Digital.

Det är välkommet. Som Radar har visat i flera rapporter under det senaste halvåret – IT-Radar 2018, industrialiseringen av IT och The Power of Flows II – är digitaliseringen en av de viktigaste förändrande krafterna just nu av både näringslivet och det offentliga Sverige. De andra viktiga trender som IT-Radar pekar ut för 2018 är industrialiseringen av IT – bland annat med stort fokus på molntjänster, cybersäkerhet och disruptiva tekniker – där artificiell intelligens (AI), sakernas internet och blockkedjeteknik är allra viktigast.

När det gäller regeringens arbete har Radar däremot flera gånger varnat för att för lite fokus ligger på digitalisering på en djupare nivå. IT-Radar 2018 ger kött på benen åt resonemanget:

Digitalisering skapar effektivitet i kärnprocesser och stärker konkurrenskraft genom att förädla existerande analoga processer till digitala, alternativt skapar helt nya processer. Här måste även dialog och kommunikation tillåtas vara digital.

Våra svenska verksamheter utmanas av nya lokala och globala aktörer som kan starta verksamheter med mycket låg tekniktröskel samt utmanas om resurser och kompetens inom innovationskritiska områden.

Många svenska verksamheter har idag ett stort fokus på en liten del av digitaliseringen, nämligen på den digitala kundupplevelsen i form av e-tjänster, mobilappar eller API:er. Hela 73 procent anser även att digitalisering inte innebär något annat än ”front-end”. Förutom att då gå miste om hela den underbyggande infrastrukturen som stödjer digitaliseringen saknas även de strategiska och förändringsdrivande delarna inom organisationen. En konsekvens av starkt fokus på front-end-digitalisering är den ”digitala nedgraderingen” – att man som anställd upplever sig vara mer ”digital” privat än vad man kan eller tillåts vara i sitt yrkesliv.

2. Rejäl skjuts för molnet – men det kommer mer

Amazons molnbolag AWS visar upp en tillväxt på hela 45 procent för sista kvartalet 2017 och utgör den stora kassakon för hela Amazon-koncernen. AWS har för övrigt en uppskattad global marknadsandel på 62 procent. Microsoft har en andel på 20 procent med sin molnplattform Azure, men tillväxten sista kvartalet var hela 92 procent, skriver Computer Sweden som har gjort en sammanställning av rapporterna för de stora IT-jättarna. Även Apple växer snabbt inom molntjänster, men betydligt blygsammare jämfört med Amazon och Microsoft, 18 procent. En uppskattning av Googles tillväxt för 2017 ligger på hela 85 procent.

Siffrorna är ju imponerande. Ändå står vi bara i början på den stora molnrevolutionen. Som framgår av rapporten om industrialiseringen av IT uppskattar de svenska IT-beslutsfattarna att publika molntjänsters andel av deras totala IT-kostnader kommer att tiodubblas under de närmsta tre åren. Från 2,9 procent till mellan 27 och 32 procent. I rapporten står också:

Enligt Radars bedömning är det sannolikt att publika molntjänster på längre sikt kommer att utgöra omkring 70–80 procent av nordiska verksamheters IT-portföljer, sett till volym och effekt, och 40–50 procent av verksamheternas totala IT-kostnader.

3. Molntjänster och AI driver på försäljningen av processorer

I spåren av genombrottet för molntjänster, den kommande AI-revolutionen, självkörnade bilar och även det stora intresset för datorspel har chippområdet blivit hetare än någonsin. I veckan märks det på två stora nyheter:

Broadcom har lagt ett bud på Qualcomm. Budet är värt 121 miljarder dollar, motsvarande 965 miljarder kronor. Skulle det gå igenom blir det den största affären i IT-världen någonsin.

Snabb bakgrund: Broadcom är känt som halvledartillverkare, ett amerikanskt företag grundat för 26 år sedan i Los Angeles. Företaget köptes 2016 av halvledartillverkaren Avago Technologies, från början en enhet inom Hewlett-Packard. Avago blev ett eget företag genom utköp 2005, med huvudkontoret i Singapore. 2015 kom nyheten att Avago lagt ett bud på Broadcom värt 37 miljarder dollar. Strax efter det att köpet gått igenom 2016 bytte Avago namn till Broadcom. Qualcomm, med huvudkontor i San Diego i Kalifornien, är i sin tur känt som marknadsledare på processorer för mobiltelefoner.

Den andra nyheten på området är att det går som tåget för grafikkortstillverkaren Nvidia. Företaget, med huvudkontor i Santa Clara, Kalifornien, hade en omsättning på 2,9 miljarder dollar under första kvartalet, vilket slog analytikernas förväntningar. Företaget har haft en omsättningstillväxt på mer än 20 procent sju kvartal i rad.

Enligt VD:n och grundaren Jen-Hsun Huang är orsaken genombrott för företagets teknik för stora datacenter, beroende på behov av ökande datorkraft på grund av AI. Det går också bra för tillämpningar inom datorspel (traditionellt) och grävande av kryptovalutor (nytt område). Ytterligare ett stort tillväxtområde är tillämpningar inom självkörande bilar.

Utvecklingen har satt fart på Kina, vilket Radar beskriver i Thought Leadership för februari:

The Standing Committee of the Chinese Communist Party maintains a list of high-priority targets for theft and domestic development, which is updated every five years. Right now, the top two targets are artificial intelligence (AI) and chips.

An important technology driver for all disruptive technologies are chips. Chips are even more strategically positioned than Huawei’s telecoms equipment, in terms of global technical domination. Owning the chips business would put China in the most technically powerful position on the globe. Nothing works without chips, from the military to the kitchen.

Andra intressanta nyheter i veckan:Sverker Brundin
Content Manager/Analyst
sverker.brundin@radareco.se
Mob +46 736 79 91 47